Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Facebook

סוגיות משפטיות בהעסקת עובדים במסעדות

ביום רביעי 29 מאי 2013 נערך כנס מטעם איגוד המסעדות בישראל בשיתוף עם מטי חיפה. הנה טעימה קטנה ממה שהיה שם / באדיבות שרית דגן מנהלת שיווק בחברה ביו CARE דואגים לרישוי עסקים ולבטיחות מזון

מילות הפתיחה היו של ראש עיריית חיפה מר יונה יהב. ראש העיר תאר את התפתחות חזונו הכוללת פיתוח נרחב של שטחים בעיר באזור הנמל ובאזורים נוספים. הפיתוח מתנהל בצורה מואצת ונועד להגביר את כמות המבקרים בעיר: סטודנטים, תיירים וסוחרים. כיום נבנים במקביל חמישים מלונות בעיר, לצד מגורי מעונות נוספים.

מטי חיפה התומכת בטיפוח יזמות ופיתוח עסקים, הקימה מערך מיוחד שנועד לשרת את המסעדנים המעוניינים להתפתח ולהקים את עסקיהם הבאים בחיפה. מטי חיפה הוא גוף בעל ניסיון רב ומספר הפניות בשנה של יזמים ובעלי עסקים עומד על כ-2000.

הכנס הוכתר כבר מתחילתו כהצלחה בשל ההיענות הרבה של בעלי עסקים ויזמים להשתתף בו. לאחר אמירת דברים מפי תמר שמחי זייפר מנכ"לית מטי חיפה ושי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות בישראל, התקיימה הרצאה סוחפת מאת עו"ד עודד ערמוני בנוגע לסוגיות משפטיות בהעסקת עובדים במסעדות.

סוגיות משפטיות בהעסקת עובדים במסעדות

בעלי עסקים רבים מתרעמים על העיצומים הננקטים נגדם הנובעים מתלונות של עובדים קבועים וזמניים בעסק שלהם. בעלי העסקים מדברים על חוסר פרופורציה בגובה הקנסות החלים עליהם ועומדים חסרי אונים לנוכח חוסר הצדק לטענתם מצד הרשויות.

על מנת להימנע מהעיצומים, מונה עו"ד ערמוני מספר פעולות פשוטות שעל המסעדנים לנקוט באופן קבוע:

  • הדבר הראשון שחייב להתבצע בעת קבלת עובד חדש הוא מילוי טופס 101 על ידו.
 
  • חוק הודעה לעובד – תלונות רבות על מעסיקים מגיעות מעובדים זמניים שלא קיבלו משכורת. בחינה של מקרים שקרו מצביעה על כך שברבים מהמקרים, המעסיקים לא היו מודעים לקיומם של אותם עובדים מאחר ולא המשיכו לעבוד במקום.
 
  •  על מנת להימנע מכל סוג של שיבוש בהבנה ההדדית של העובד והמעסיק, על המעסיק לספק לעובד מסמך "הודעה לעובד" ובו מפורטים תנאי העסקה, פרטים על בעל העסק, ציון של יום המנוחה של העובד (לפי דתו), ימי העבודה ושעות העבודה וכל פרט נוסף וחשוב הנוגע למשרה. דוגמה לטופס זה ניתן למצוא באתר משרד הכלכלה. 
 
  • את המסמך ניתן למסור לעובד עד ל-30 יום מיום העסקתו אך ההמלצה היא לתת הוא כבר ביום הראשון על מנת שלא ישכח. יש לוודא כי העובד מבין את כל הסעיפים במסמך ולבסוף להחתים אותו על מנת לתת למסמך תוקף משפטי במקרה הצורך.
 
  • עובד שעבד אפילו שעה אחת, זכאי לתשלום בעבורה.
 
  • יש לבצע מעקב ורישום של כל הכספים הניתנים לעובדים בין שדרך תלוש או מטיפים.
 
  • מעסיק רשאי להעסיק עובד תשע שעות ביום, חמישה ימים בשבוע מבלי שיהיה זכאי להפסקה. יחד עם זאת, על המעסיק לשלם לעובד עבור ההפסקה במידה והיא אינה הפסקה שהיא נטו עבור העובד. עובד שנמצא בעת ההפסקה זמין למעסיקו חייב לקבל תשלום על כך.
 
  • עובד שנחשב ל"סטנד ביי" ומגיע שעתיים לפני תחילת המשמרת, זכאי לקבלת תשלום על כך.
 
  • עובדים המגיעים לישיבת צוות מחוץ לשעות המשמרת שלהם, זכאים לתשלום על אותן שעות.
 
  • על המעסיק לפרסם הודעת שכר מינימום מאתר משרד הכלכלה, במקום גלוי לעובדים. על המעסיק להתעדכן בשינויים מידי פעם בפעם ולפרסם אותם.
 
  • חוק שעות עבודה ומנוחה. על בעל העסק לדאוג לכך שיתנהל רישום מסודר של שעות העבודה של כל עובד ועובד ב"יומן מלצרים". במשרד הכלכלה פיתחו אפליקציה למילוי שעות העבודה על ידי העובדים לנוחיותם.
 
  • תשלום שעות נוספות. על שעתיים ראשונות מעבר לתשע שעות יש לשלם 125% ועל כל שעה נוספת 150%. חישוב שעות נוספות צריך להתבצע לפי יום ולא לפי חודש. מקסימום שעות עבודה של עובד – 12 שעות.
 
  • משמרת לילה. בין השעות 22:00 – 6:00 בבוקר. המשמרת מתקצרת ל-7 שעות ולאחר מכן יש לשלם לעובד שעות נוספות.
 
  • עובדים זמניים / שעתיים זכאים גם הם לתלוש משכורת. יש לוודא כי הם מקבלים אותו.
 
  • בתלוש השכר יש לפרט עד כמה שניתן את היקף העבודה שהתבצעה מבחינת כמות השעות ואת התשלום בפועל.
 
  • לבעל העסק אסור לנכות כספים שלא כדין. דוגמה: עבור שולחן שברח בלי לשלם.
 
  • על המעסיק להעביר כספים לפנסיה ולקופות גמל לפי החוק. בהרצאה הבאה שהתקיימה בכנס מאת רו"ח שמוליק הרשפלד, ניתנו כלים וטיפים לביצוע נכון ונוח של התשלומים עבור המעסיקים. בהרצאה זו גם הובהר כי על העובד לשאת בחלק מהנטל של תשלומים אלה כפי שקורה בכל מקום עבודה אחר.
 
  • חוק עבודת נוער. יש לוודא כי לעובד יש פנקס עבודה ואישור רפואי. יש להקפיד על ההנחיות הנוגעות לעבודת נוער: תשע שעות מקסימום, ניתן להעסיקם רק עד שעה 23:00.
 
  • בעת עזיבת העובד את מקום העבודה יש לספק לו מסמך ובו פירוט תקופת העסקתו. יש לעשות כן גם אם מדובר על יום אחד בלבד.
 
  • עובדים זרים. עובד זר שאולץ על ידי המדינה לעזוב את הארץ, דינו כאילו פוטר על ידי המעסיק. המדינה הבטיחה להסדיר את פתיחת החשבונות לחיסכון עבור העובדים הזרים ועד עתה אין מענה לכך. הנושא נמצא בבדיקה של משרד הכלכלה. 
 
  • קיימים פערי מידע רבים בנושא העובדים הזרים ברשויות ובעקבות כך, קיים גם בלבול אצל המעסיקים. ידוע כי על המעסיק לחסוך עבור העובדים הזרים כספים לפיצויים ולפנסיה אך כל ההתנהלות בתחום הזה עדיין אינה מוסדרת. איגוד המסעדות נרתם לבדוק את הנושא ולהגיע להבנה עם הרשויות.
 
  • בכנס נוסף שארגן איגוד המסעדות למסעדנים בתחילת יוני, הועלו נקודות בעייתיות בנושא של העסקת עובדים ובחוסר ההתאמה בין החוק לבין הצרכים בפועל במסעדות. חוסר ההתאמה נובע מחוסרים של טבחים והצורך להאריך את שעות העבודה של עובדי המטבח הקיימים למשל. 
 
  • עוד נאמר כי החוקים מקשים על המסעדנים להחזיק במלצרים משום שהם מעוניינים לעבוד שעות רבות יותר מהמותר בחוק וכשאין בידי המסעדנים לספק זאת, העובדים עוזבים ועוברים למקומות בהם פחות מקפידים על שעות העבודה לפי החוק.
 
  • להצטרפות לאיגוד המסעדות פנו דרך האתר http://www.restaurants.org.il או ישירות אל מנכ"ל האיגוד שי ברמן בטלפון 052-5740872. כמו כן, אתם מוזמנים להציע את מקום המפגש לכנס הבא ואת הנושאים שמעניינים אתכם.

Share this post

אולי תאהב/י גם

החלום שלך הוא לפתוח מסעדה?
אנחנו כאן בדיוק בשבילך!